Jarní byliny: kopřiva, prvosenka, sedmikráska, medvědí česnek...

Co jste možná nevěděli o prvních jarních bylinkách

Oblíbené jarní období začalo a samo sluníčko už nám ukazuje, jak velkou má sílu. Příroda se probouzí a její součástí jsou léčivé a mnohdy nenahraditelné jarní byliny. Každá z nich je výjimečná a zastává podstatnou roli nejen v jarním období, ale hlavně v možnostech péče o naše zdraví. 


Kopřiva dvoudomá

Mezi první jarní byliny bezesporu patří kopřivaPlným právem je kopřiva dvoudomá první zástupkyní této jarní kategorie. Ač jí mnoho z nás bere jako otravný plevel, tak opak je pravdou, protože tato žahavá královna je léčivá v celé své kráse, od kořenů až po květy. 

Kopřiva dvoudomá obsahuje chlorofyl, mnoho druhů prospěšných vitamínů, minerální látky ( hořčík, vápník, draslík, železo ), fosfor, kyselinu křemičitou, šťavelovou, octovou, pantotenovou a mravenčí, sacharidy i aminokyseliny.

Mezi její vlastnosti patří, že snižuje hladinu cukru v krvi, pročišťuje krev, působí protizánětlivě a jako antirevmatikum, urychluje hojení ran, podporuje činnost slinivky, vaječníků a tvorbu mateřského mléka, pomáhá při onemocnění jater, žlučníku, žaludku a léčí problémy s močovými cestami.

Nejenom ženy ocení, že díky kopřivě budou mít krásnější vlasy bez lupů, budou plné energie a díky kopřivě se jim zlepší pleť i nehty. 

Jak kopřivu zpracovat a zužitkovat?
Největší účinky má kopřiva sbíraná od časného jara, ideálně do začátku května, protože v té době obsahuje nejméně dusičnanů. Listy i nať jsou náchylné k zapaření, proto není dobré je pomačkat a hned po sběru je vhodné je dát sušit do vzdušné a suché místnosti nebo do sušičky maximálně do 60 °C.

Možná jste nevěděli, že pokud si chcete dopřát jarní detoxikaci, tak kopřiva je jasným kandidátem. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, ale i sušená má velké účinky. 

Detoxikační kopřivová kúra:
Natrhejte čerstvý trs mladých rostlin, které následně opláchněte a listy i nať nasekejte na malé kousky. Ty vložte do nádoby, zalijte vroucí vodou a zhruba 5 minut nechte louhovat, pak sceďte. Pijte ideálně nalačno 1 – 3x denně nejméně týden.

Kopřivový sirup:
Čerstvou kopřivu (cca 1 kg) opláchněte a následně odšťavněte. Na 150 ml šťávy přidejte 150 g třtinového cukru a tuto směs vařte na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí a směs má konzistenci sirupu. Poté nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelných sklenic. Sirup uchovávejte v lednici a užívejte lžíci 2x denně. 



Medvědí česnek

Medvědí česnek se těší čím dál tím větší oblibě a není se čemu divit, protože je oblíbeným kořením i léčivou bylinou. Je jednou z prvních jarních rostlin a svůj název prý opravdu získal podle medvědů, kteří za ním po zimní spánku dokázali putovat desítky kilometrů. 

Obsahuje vitamíny A, B1, B2, je zdrojem vitamínu C a je přírodním antibiotikem, antioxidantem i zdrojem železa. Na náš organismus působí jako omlazující a pročišťující kúra, pomáhá odstranit závratě, snižuje krevní tlak, pomáhá s léčbou tuberkulózy, dušnosti, při zanesených cévách, dokonce i při průjmech, poruchách srdečního rytmu a při léčbě mykóz a plísní. Věřte nebo ne, ale medvědí česnek má obrovskou životadárnou sílu, která vás zaručeně postaví na nohy.

Jak medvědí česnek uchovávat?
Abychom uchovali všechny důležité vitamíny a živiny, je nejlepší medvědí česnek konzumovat čerstvý. Ale samozřejmě si ho chceme odložit i na časy, kdy ho nebude dostatek, takže jako nejlepší způsob uchovávání se nabízí jeho zamrazení. Česnek očistěte, vytřiďte a následně omyjte, osušte a nasekejte na malé části. Vše zabalte, uložte do igelitového sáčku a uchovávejte v mrazáku.

První jarní bylinka s medvědí silou!

Z tohoto životabudiče si můžete vyrobit i tinkturu, kdy se čerstvý medvědí česnek po nakrájení naloží v poměru 1:5 do tvrdého alkoholu, nejčastěji se používá vodka nebo slivovice v rozmezí 40 – 50 % alkoholu. Za zhruba 2 – 3 týdny louhování se extrakt procedí přes sítko a uloží do láhve, která se dá do lednice.

Medvědí česnek můžete uchovat i ve formě másla. Budete samozřejmě potřebovat máslo (250 g) , medvědí česnek (60 g) a sůl dle chuti. Máslo necháte změknout, všechny ingredience dohromady rozmixujete, dokud nevznikne jemná hmota, dáte do misky a necháte vychladit. 

Vyzkoušet můžete i pastu z medvědího česneku. Přibližně 100 g přebraných, očištěných, omytých a osušených listů rozmixujete se 100 ml oleje a 10 g soli. Poté pastu dáte do skleniček a vložíte do ledničky, kde uzavřená pasta vydrží až rok.



Sedmikráska

Sedmikráska je jedna z prvních bylinek, která nám při jarním svitu začne ukazovat své krásné kvítky. Je obdivuhodná nejenom pro svou krásu, ale i protože je vhodná k jídlu a její květy mají léčivé účinky.

Sedmikráska patří mezi první jarní byliny...Pomáhá při onemocnění dýchacích cest, při odkašlávání, zánětu průdušek, nachlazení, je přírodním lékem proti horečce i chřipce a pomáhá i při poruchách trávení. Navíc je to skvělá pomocnice při jarním pročištění a její rozdrcené listy lze použít jako obklad na rány po bodnutí hmyzem. Pokud si ze sedmikrásek uděláte výluh, může vám pomoci při bolesti zubů a je prevencí zánětů dásní. 

Využití sedmikrásky
Její velkou výhodou je, že roste téměř všude a velkou část roku, takže jí můžete konzumovat bez omezení. Nejlepší je jíst květy sedmikrásek čerstvé, kdy jimi můžete doplnit i mnoho oblíbených pokrmů. Nikdy je nedávejte uchovávat do mrazáku, květy můžete pár dní nechat v lednici, ale nemyjte je, protože by došlo k jejich poškození.

Tuto malou pomocnici využijete například při přípravě čaje. Bude vám stačit lžíce sušených nebo dvě lžíce čerstvých sedmikrásek, přelijete 2 dcl vroucí vody, necháte 15 minut louhovat a nakonec přecedíte a můžete popíjet. Tento čaj se používá při jarních očistných kúrách, mírní zahlenění a navíc prospívá k pročištění pokožky. 

Náročná není ani příprava sedmikráskového medu. Květy propláchnete ve studené vodě, zalijete vařící vodou a k tomu přidáte citron na kolečka a bez pecek. Necháte vylouhovat do druhého dne a následně přecedíte do hrnce vodu (šťávu) a přidáte cukr. Několik hodin pozvolna vaříte až do úplného zhoustnutí, poté dáte do sklenic a uzavřete. Tento med je výborný na potíže s průduškami. 

Ze sedmikrásky neboli chudobky si můžete připravit i olej. Květinky si vložíte do sklenice a zalijete je kvalitní olejem, tak aby byly všechny ponořené. Sklenici uzavřete, postavíte na slunečné místo a necháte 3 týdny louhovat. Denně sklenici opatrně protřesete, přičemž stále hlídáte, aby byly sedmikrásky ponořené. Nakonec olej přecedíte, kytičky vymačkáte, slijete do tmavých lahviček a uložíte na chladné místo. Tento olej můžete využívat k ošetření modřin, otoků a slouží i ke zpevnění pokožky.



Prvosenka jarní 

Prvosenka jarní neboli petrklíč patří mezi cenné léčivé bylinky. U nás je její sběr zakázán, ale pokud jí poskytnete vhodné podmínky, můžete jí pěstovat a využívat na vlastní zahrádce. 

Prvosenka pomáhá léčit bronchitidu, zápal plic, působí jako přirozený antioxidant, zajišťuje normální činnost srdce, tlumí záněty, bolesti hlavy a dokonce ovlivňuje psychiku a pomáhá navodit dobrou náladu. 

Co si můžete připravit z prvosenky?
Při chřipce, nachlazení a bolestech hlavy vám může pomoci báječný čaj z prvosenky. Stačí když 20 g jejích sušených květů vsypete do skleněné nádoby a zalijete vroucí vodou. Necháte louhovat 10 minut, scedíte a můžete podávat.

Z prvosenky se dají vytvořit i bonbóny proti kašli. Přibližně 100 g květů nechte nasáknout v malém množství vody a poté přiveďte k varu. Následně přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Rázem máte bonbóny, které vám uleví od kašle a vše přírodní bylinkovou cestou. 



Pampeliška

Kdo by neznal pampelišku, žlutou kytičku, ze které se dá udělat dobrá meducínka :)Pampeliška může být pro některé zahrádkáře prokletí, ale věřte, že jde o významnou léčivou bylinu. Pozitivně ovlivňuje nejen činnost jater, ledvin i slinivky, ale dokonce dokáže snížit krevní tlak, posílit metabolismus a pomůže vám i při hubnutí. Pampeliška se doporučuje při zánětech močových cest a ledvinových kamenech.

Podzemní pampelišková část se používá i proti rakovině. Proti tomuto obávanému soupeři bojuje látkami obsaženými v kořeni a ty prokazatelně dokáží zabít rakovinné buňky, aniž by uškodily buňkám zdravím. 

Co můžete získat z pampelišky:
Pampelišku je možné zužitkovat prakticky celou, od kořene až po květ. Její kořen je nejvhodnější sbírat v březnu a dubnu, protože v tu dobu má nejvíce účinných látek. Listy sbíráme ideálně během dubna, jelikož jsou čerstvě rašící, neobsahují mléko a hodí se do mnoha jídel. Květy je nutné spotřebovat čerstvé, kdy se dají použít do salátu a navíc nám pomůžou v prevenci i léčbě chřipky a angíny. 

Zkuste si z pampelišky připravit detoxikační čaj, kdy si smícháte sušené listy a sušený kořen v poměru 1:1. Takto připravenou směs dáte do vody a zhruba 2 minuty vaříte, pak necháte do vychladnutí ustát a pijete 2 šálky čaje denně po dobu 2 měsíců.

Díky pampeliškovému medu si může osladit čaje, ovesné kaše a jeho výroba není nikterak složitá. Květy dáte vařit do vody, posléze přecedíte, do vývaru přidáte cukr a na kolečka nakrájený citrón a dále vaříte zhruba 1,5 až 2 hodiny. Pak přelijete do skleniček a necháte vychladnout. 

V naší přírodě, ať už jí zdobí jakékoliv roční období, najdeme mnoho druhů krásných a prospěšných bylinek. Mají spoustu podob, ale jednu věc mají společnou, jsou totiž jedinečné. Pro naše zdraví, pro naše oči i pro náš život a to je něco, za co bychom si jich měli vážit, a proto, pokud sbíráme byliny, buďme ohleduplní k přírodě a nechovejme se k těmto darům hůře než zvířata...